LONG READ

Kan mijn wifi alle digitalisering van de zorg wel aan? En zes andere vragen over het belang van connectiviteit

Veel zorgorganisaties kijken naar digitale innovaties om de druk voor hun personeel te verlichten. Steeds meer systemen en alarmeringen maken gebruik van wifi. Maar wat betekent dat voor zaken als dekking en security? Patrick Kuepers is leider van KEMBIT’s Expertteam Networking en specialist op het gebied van connectiviteit. Bij connectiviteit gaat het om het bij elkaar brengen van verschillende netwerken, servers en werkplekken (ook op verschillende locaties), zodat er onderlinge verbondenheid is. Hij beantwoordt in deze longread veelgestelde vragen over networking in de zorg, en deelt wat hem opvalt in deze sector.

 

Je hoort veel over digitalisering in de zorg. Moet ik me zorgen maken dat ons netwerk al die innovaties niet aan kan?

“Die vraag snap ik heel goed. Er komen immers steeds meer slimme toepassingen die gebruik maken van wifi. Denk bijvoorbeeld aan locatiebepaling, waardoor je kunt zien hoeveel personen in een ruimte aanwezig zijn en op welke plek die zich bevinden. Ook zie je dat de eerste stappen gezet worden op het gebied van zorgrobots, bijvoorbeeld tegen eenzaamheid. Maar het is niet zo dat er de afgelopen jaren explosief veel apparaten bijgekomen zijn op het netwerk. Bij de netwerken die KEMBIT inricht wordt rekening gehouden met toekomstige behoefte aan capaciteit, zodat er altijd ruimte is voor groei.”


Het aantal cyberaanvallen op zorginstellingen neemt sterk toe. Wat betekent dat voor ons netwerk?

“Security is echt een groter aandachtspunt dan capaciteit. Het fundament van een veilig netwerk is de juiste segmentatie. Als er iets gebeurt in het ene deel, zoals een geslaagde cyberaanval, dan voorkom je dat de andere delen er ook onder lijden. Bij een goede IT-basishygiëne hoort het tijdig updaten van apparatuur, en dan met name apparatuur dat benaderbaar is vanaf het internet. Je website bijvoorbeeld, heeft grote kans om besmet te worden. De rest van je organisatie mag daardoor niet plat komen te liggen.”


Hoe zorg je voor die segmentatie?

“Wij pakken dit zorgvuldig aan. Dit begint met een inventarisatie. Vervolgens worden bepaalde verkeersstromen gemonitord. Zodra het grove plaatsje duidelijk is worden aanpassingen zorgvuldig afgestemd en ingepland om de impact te beperken. Als uiteindelijk alles netjes is ingericht gaan de juiste ‘poortjes’ tussen systemen dicht, zodat je wél data kunt delen, maar er géén onnodige openingen zijn. Dit noemen we het least privilege principle, je geeft kortgezegd alleen toegangsrechten die bij de functie horen, die relevant zijn voor het uitvoeren van specifieke taken. Terzijde: segmentatie kan ook gebruikt worden om kritische segmenten zoals zorgalarmering voorrang te geven op minder kritische segmenten, zoals gastenwifi.”


Hoe zit het met zorgalarmering via wifi, hoe zorg je ervoor dat dit goed verloopt?

“We zien dat steeds meer organisaties kiezen voor deze vorm van alarmering. De ontwikkeling is al langer gaande, waardoor we bij KEMBIT veel kennis hebben opgedaan over hoe je dit het beste kunt regelen. Wat we als eerste doen, is op locatie rondlopen om zaken te meten als signaalsterkte en dikte van de muren. Ook bekijken we hoe wifi-punten over de ruimte zijn verdeeld en of er nog voldoende dekking is als er eentje uitvalt. Zulke informatie brengen we samen op een kaart, waarop je de sterkte van het netwerk ziet. Dekking is echt de basis van zorgalarmering en voor connectiviteit in bredere zin, dus die moet je op orde hebben. Dat controleren we trouwens ook door een nameting te doen. Als het nodig is stellen we iets bij, daarna is de dekking betrouwbaar.”


Ons zorgnetwerk mag nooit onderbroken worden. Wat moeten we daarover weten?

“Steeds meer organisaties vragen om redundantie van hun netwerk. Zorgverlening is een kritieke dienst en mag niet in gevaar komen door storingen of fouten. We zorgen ervoor dat systemen blijven functioneren dankzij back-ups en dubbele uitvoering van componenten. Denk aan wifipunten, internetlijnen, bekabeling, switches en stroomvoorziening. Valt een daarvan uit, dan schakel je over op het plan B en kun je gewoon door blijven gaan met zorg verlenen. Ondertussen herstellen wij de kapotte componenten.”


Wat valt je verder op wanneer het gaat om de zorgsector en connectiviteit?

“Zorgalarmering, security en wifi-dekking zijn echt de grootste thema’s. Wat we ook zien is dat steeds meer zorginstanties samenwerken op één locatie. Dat noemen we multi-tenant gebouwen. Letterlijk wil dat zeggen dat er meerdere huurders zitten. KEMBIT kan daar voorzien in een gedeelde infrastructuur, die virtueel veilig gescheiden is. Dit zorgt ervoor dat gebruikers over een stabiele omgeving beschikken, kosten kunnen delen en zich kunnen focussen op hun core business: zorg verlenen. Op campussen passen we dit ook toe. Soms faciliteren we wel vijftig partijen, om een idee te geven van de schaalbaarheid.


Verder zie ik dat steeds vaker gebouwbeheersystemen worden aangesloten op het netwerk, om geautomatiseerde legionelladetectie mogelijk te maken. Ook het bieden van een stabiele gastenwifi voor bezoekers van cliënten is een veel voorkomende wens, maar dat mag dan niet alle netwerkruimte opslokken.


Er spelen ook wat kleinere dingen waarbij we verschil kunnen maken als leverancier. Mensen met dementie bijvoorbeeld, kunnen in paniek raken door lampjes van netwerkapparatuur. Ze denken dan misschien dat ze gefilmd worden. Wij zorgen er dan voor dat die lichtjes standaard uit staan.


Tot slot: zorgorganisaties vragen om 24/7 support voor hun netwerk, dus moet je ook buiten kantooruren beschikbaar zijn. Wat ik merk, is dat collega’s bij KEMBIT veel voldoening halen uit de positieve reacties die ze krijgen van zorgmedewerkers, zodra ze een probleem hebben opgelost. Onze mensgerichte aanpak maakt echt het verschil voor cliënten en medewerkers.”


Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op om te horen wat we voor jouw netwerk kunnen betekenen.

Powered by KEMBIT

Dit kennisplatform is een initiatief van KEMBIT.

Wijnandsrade

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2

6363 BW Wijnandsrade

Bilthoven

Science park Bilthoven

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9-13

3721 MA Bilthoven

Geleen

Brightlands Chemelot 

Brighthouses G122-240 

Urmonderbaan 22 

(Gate 2) 6167 RD Geleen

Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven

High Tech Campus 41

5656 AE Eindhoven

© KEMBIT - 2023 |